fbpx

At vokse op i et roma-samfund er ensbetydende med manglende uddannelse, sult og fattigdom. Læs om de vanskeligheder, som pigerne Veronica og Ioana møder i et af de hårdeste områder Mission Uden Grænser arbejder i. 

 

Veronica og Ioana er kusiner og bedste venner. De gør alt sammen og deler alt, hvad de ejer med hinanden. De hjælper deres forældre med at lave mad og tager sig af hinandens mindre søskende. De er kun 13 år gamle. De fleste piger på den alder i en moderne verden har en fremtid foran sig fuld af muligheder. Men i roma-samfundet, hvor de bor, bliver mange piger gift i en tidlig alder og afslutter ikke skolen. Arbejdsløshed, sult og modgang virker derfor som uundgåelige leveforhold. 

 

En simpel hytte

En kæmpe elmast er placeret lige ved siden af Veronicas hjem med kabler hængende over området. I det lille pastelgrønne hus, som mest af alt minder om en mindre hytte, bor hun sammen med sine fem søskende og forældre. Hytten er ødelagt flere steder og forsøgt repareret med tunge sten, der holder taget på plads i stormvejr og korkplader til forsegle et brudt vindue. Det halvfærdige tag gaber, så det trækker ind gennem de store huller. Det er svært at få plads til alle tingene på de få kvadratmeter. Gryder, pander og håndtasker er hængt op på søm på væggene, og tøjet hænger i stakke henover loftsbjælker. Der hænger tæpper på væggen for at gøre huset hyggeligt.

 

 

Den lille grønne hytte er hjem for en familie på seks

 

Veronicas mor siger: 

"Vi fandt en gammel tønde, som vi har skåret et hul i til skorstenen. Det fungerer som vores komfur. Jeg sover i det andet værelse med min mand. Der er ingen brænderovn derinde, og det bliver meget koldt, selv om dagen. "

Om vinteren kæmper romaerne i denne landsby for at overleve, og ofte går de i seng sultne og kolde. De finder trøst i hinanden fra en tidlig alder i det nære samfund. 

 

Gift i en ung alder

Uddannelse er ofte forsømt, så de unge kan hjælpe hjemme eller finde arbejde. Roma-piger bliver ofte gift tidligt og får børn, mens de stadig er meget unge. Næsten ingen af ​​dem er færdige med skolen. Det samme vil højst sandsynligt snart være Veronica og Ioana skæbne. Veronicas mor har dog forsøgt at overbevise sin datter om at gøre det godt i skolen og prioritere uddannelse. 

 

Veronica og hendes mor.

 

"Jeg fortæller hende, at hun skal holde drengene på afstand og ikke lade dem narre hende til at elske dem. Vi kæmpede længe for at få hende til at forstå, at hun skal gå i skole og lære. Jeg har aldrig selv lært at læse. Min datter er nødt til at læse undertekster på fjernsynet højt, så jeg kan forstå, hvad der sker. Jeg ønsker bedre forhold for hende, end jeg selv har, derfor skal hun have en uddannelse. "

 

Forandrer en samfundskultur

Mission Uden Grænser (MUG) samarbejder med kirken i området for at forsøge at ændre børnenes mentalitet gennem tro. En af pastorens døtre holder ugentlige møder med børn, hvor hun opfordrer dem til at gå i skole og underviser dem i vigtige livsprincipper. Marius Anescu, MUG-koordinator, udtaler: 

"Dette er et af de hårdeste områder, vi arbejder i. Folk her er så fattige, at de har ikke overskud til at tænke på andet end mad, og hvordan de skal få tag over hovedet. Der er meget at gøre, hvis vi skal påvirke samfundet. Vores mål er at hjælpe dette samfund fra bunden. Det betyder, at vi først skal sørge for deres grundlæggende behov, før vi kan dykke dybere ned og ændre den måde, de tænker på, og dermed se at samfundet gradvist forandres.”, forklarer Marius Anescu.

 

Marius sammen med Veronica og nogle andre børn fra landsbyen

 

Veronica og Ioana kan vælge uddannelse og en bedre fremtid - eller bukke under for presset fra deres kultur og fattigdommen omkring dem. De har brug for vores hjælp, hvis de skal opfylde deres potentiale og flytte ud af den fattigdom, de befinder sig i. Støt MUG og hjælp børn til en bedre fremtid.

 

Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen og føre statistik