fbpx

Julen, med lys og festligheder, er årets lyseste dag. Men for Custura-familien var det næsten deres mørkeste dag, da alt deres hårde arbejde blev tabt på gulvet.

 

Det er tradition i Rumænien at købe en gris og opbevare kødet i månederne op til jul. 

- Vi havde sparet nogle penge sammen, så vi kunne købe en. Da vi begyndte at forberede kødet, fandt vi ud af, at det var dårligt, og vi kunne ikke få vores penge tilbage, siger moren Dorina. 

- På grund af det havde vi næsten ikke noget på bordet i julen. Vi havde allerede brugt de penge, vi formåede at spare sammen, og vi endte med at sidde tomhændet. 

Et mørkt hjem

Custura familien bor i et mørkt, toværelses hus lavet af ler. Kun et af værelserne får lys fra et enkelt vindue, mens dybe revner pryder væggene i det mørke soveværelse. Det er en lang gåtur fra busstationen langs de mudrede gader til deres hjem i en landsby nær Sibiu, Rumænien.

Som mange romaer kæmper Dorina og hendes mand, Ioan, for at finde arbejde, der betaler godt, og deres økonomiske situation er usikker. En anden vanskelig faktor er, at deres søn, Marius på 15, blev født med synsvanskeligheder. Han blev født for tidligt, hvilket gjorde hans handicap værre, da hans allerede svage øjne var udsat for for meget lys. Statsstøtte til børn med handicap som Marius er utilstrækkelig i Rumænien, og han har dårlig chance for at modtage den hjælp, han har brug for for at sikre et job senere i livet.

Selvom Ionut er fem år yngre end sin ældre bror Marius, er han er den eneste dreng i familien, der kan arbejde. Han bevæger sig stille rundt i hjemmet og hjælper til med husligt arbejde som en støtte for sin mor. 

Marius går i en skole for blinde i Sibiu. Dorina fortæller: 

- Jeg tager til byen med bus hver dag og følger ham hjem. Derefter tager min mand på arbejde. Det er ikke et let liv. Jeg modtager nogle få penge fra staten for at passe på Marius, men det er bare ikke nok. 

Flere jobs men dårlig løn

Ioan har et natarbejde, som har er glad for. Når han er færdig med sin vagt, arbejder han som en vicevært for ejeren af den bolig de lejer. 

- Jeg fixer ting, der er ødelagte og løber ærinder for hende. Sådan betaler vi lejen. Ejeren er gammel og har brug for hjælp, så hun accepterede at lade os leve her, hvis jeg arbejder for hende i løbet af dagen. 

Parret har også en voksen datter, som bor hos dem sammen med sin fireårige søn.

- Jeg rejste til Tyskland for at arbejde, fordi det er svært at finde et job i Rumænien, hvis du ikke har en uddannelse. Jeg var nødt til at komme tilbage, fordi tingene blev meget farlige for mig i Tyskland.

Bryde fattigdommenMed Ioans arbejde, der giver en lav løn og deres barns handicap, ville familien konstant skulle kæmpe for at få nok. Heldigvis får de nu støtte fra Mission Uden Grænser. Vi støtter familier som Custura, så de kan bryde ud af fattigdomscyklussen og skabe en bedre fremtid.

Denne jul har familien modtaget en af ​​vores julepakker, og det kunne ikke have været på en bedre tid.

- Gudskelov er der mennesker, som tænker på os, og med julepakken kan vi få et dejligt julemåltid, og vi skal ikke gå sultne i seng, fortæller en smilende Dorina.

VIL DU GIVE EN JULEPAKKE FOR KR. 150,-? SE HER HVORDAN DU GØR

Drengene modtog også et brætspil som en julegave fra Mission Uden Grænser - og Ionut hjalp hans ældrebror læse reglerne til det, så de kunne spille sammen. På familiens hjem er en udsmykning med et bibelvers, de også har modtaget fra Mission Uden Grænser. Der står:  "Dette er dagen, som Herren har gjort; lad os glæde os og være glade i den. Familien er ikke kristne, med de vender sig alligevel til Gud i vanskelige tider og begynder at åbne deres hjerter for ham.

Et frø af håb og lys

Ved at levere julepakker til 7.000 familier i Rumænien planter Mission Uden Grænser et frø af håb og lys i deres liv. Og gennem vores familie til familie-program, hvor familier sponsoreres måned for måned, modtager Custuras og mange andre vores støtte hele året, så de kan ikke kun overlever, men får hjælp til at komme på fode igen. 

VIL DU GIVE EN JULEPAKKE FOR KR. 150,-? SE HER HVORDAN DU GØR

 

Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen og føre statistik