fbpx

Hun har smurt tusindevis af smørebrød i løbet af coronapandemien og har hjulpet kriseramte børn og familier. Rumænske Maria (44) er en kvinde, som gør verden til et bedre sted.

10. marts 2020 i en fattig landsby i Rumænien.

Lugten af god mad kommer snigende ud fra det lille lyserøde menighedshus. Jeg står ude på gårdspladsen og ser børn løbe med dansende rygsække ind gennem jern porten. De kommer fra skolen, og nu glæder de sig til Marias gode mad.

Hun er en af Mission Uden Grænsers mange frivillige i Rumænien. Hver eneste dag i ugen står hun i det lille køkken i menighedshuset, og laver mad til børnene fra fadderprogrammet.

Denne grå dag i marts i 2020 laver hun sarmâle. Det er et rumænsk festmåltid. Det er faktisk en ganske trist dag, men det er netop derfor Maria gerne vil lave noget ekstra for børnene. Dette er sidste dag, de kan komme til menighedshuset i noget tid. Som følge af Coronapandemien, bliver alle efter-skoletidsprogrammer lukket ned.

Jeg kan mærke at jeg bliver rørt af Marias omsorg. Der bliver lagt meget kærlighed i måltidet, der bliver serveret i det lyserøde menighedshus denne dag. Og mens børnene spiser og hygger sig med Marias fantastiske mad, mærker jeg en klump i maven: Hvad skal disse børn gøre nu? Alle børnene, som sidder sammen med mig, kommer fra familier, som har det meget svært. Familier, der ikke ved om de har mad på bordet fra den ene dag til den næste. Dette sted er meget vigtigt for dem.

Maria svigter aldrig

Hele sit liv, har Maria levet tæt på mennesker, der kæmper for at overleve. Hun har altid hjulpet. Tiden efter 10. Marts 2020, har indsatsen betydet ekstra meget. Sammen med andre frivillige, har hun rejst rundt og delt smørebrød ud til børn og deres familier hver eneste dag. 

“Når andre mennesker svigter, er Maria der stadig. Ringer du endda om natten, så kommer hun. Hun svigter aldrig”, fortæller Lavinia, der er kommunikationsleder i Mission Uden Grænser i Rumænien.

I hjembyen kalder de hende en ildsjæl. Men ikke kun i coronatiden, sådan er Maria hele tiden. Hun vasker huse og hugger brænde for de ældre, hjælper med lektier, har altid tid til en snak, og hun er også kassér i menigheden. Hun siger aldrig nej, når nogen spørger om hjælp, og giver gerne en hånd i naboens lade, hvis de har brug for det. Udover alt det, har hun også selv mand, 3 børn og et barnebarn. 

Årets internationale kvindedag ærer kvinder, som har arbejdet hårdt under coronapandemien. I en lille gemt og glemt landsby i Rumænien bor en kvinde, der har gjort en fantastisk stor indsats i sit nabolag. Uden hende ville børn, familier og ældre havde ikke haft mad at spise i hele denne hårde tid.

Hver eneste dag gør hun verden til et bedre sted for rigtig mange mennesker. Jeg er så glad for at der findes mennesker som Maria. Længe har hun været et stort forbillede for alle i denne lille landsby i Rumænien. Og nu er hun også mit forbillede.

I dag, på denne internationale Kvindedag, håber jeg at hun også kan inspirere dig.

Hilsen Marte

Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen og føre statistik