fbpx

Koronapandemien ramte den lille familie fra Bosnien meget hårdt. Muligheden for at dyrke egne grønsager har reddet dem gennem dette vanskelige år.

”Se hvad vi har dyrket,” siger to ivrige og stolte piger, mens de viser de to smukke fletninger af løg frem.

Tre årige Ajlin og fem årige Asja lever oppe i bjergene i Bosnia-Herzegovina. Sammen med deres mor, Sedina (24), og deres far, Djemal (24), bor de i en forfalden studiolejlighed, som de lejer fra kommunen.

”Vi er bare glade for at have tag over hovedet. Der er ikke lejligheder nok til alle, der har brug for et sted at bo,” siger Djemal.

Familien har altid haft meget lidt at leve af. At have en fadder i Mission Uden Grænser, blev redningen for dette unge par. Da Koronapandemien startede og samfundet lukkede ned, blev hjælpen endnu vigtigere. Djemal arbejdede på en fabrik, men arbejdspladsen blev nødt til at skære ned, og pludselig stod familien uden nogen indkomst overhoved.

”Jeg ved ikke, hvad vi ville have gjort uden hjælpen fra Mission Uden Grænser,” siger Sedina.  

Frø, der giver håb
Hver marts måned deler Mission Uden Grænser pakker af frø ud til vores fadderfamilier, samt det nødvendige udstyr, for at kunne dyrke jorden. Dette seneste år, har behovet for at være selvforsynende været større end nogensinde. Dejmal er blot en af rigtig mange Østeuropæere, der har mistet sit arbejdet under pandemien. Krisen har været en tung byrde at bære for de aller fattigste.

Det, at være selvforsynende med grønsager, har hjulpet Sedina og familien gennem pandemien. Dejmal har skaffet sig noget deltidsarbejde, og han hugger brændsel til naboerne, men uden køkkenhaven havde de ikke klaret sig.”En nabo har lånt os sin jord,” fortæller Sedina.

Jorden ligger ca. 3 km fra lejligheden. Naboen, der ejer jorden, er for gammel til at dyrke jorden selv og han er glad for at kunne give det unge par denne mulighed. Gulerødder, kartofler, bønner, løg og andet spirer og vokser i haven. Nogle af grønsagerne spiser de friske, og nogle bliver gemt i dåser og spist i vinterhalven. Hvis de har noget til overs, kan de sælge det og tjene nogle penge.

Hjælp i krisen
Selvom der har været mange begrænsninger under Koronapandemien, har Mission Uden Grænser arbejdet hårdt for at hjælpe Fadderfamilierne. Sedina og familien har modtaget både mad og hygiejnevarer, tøj, sko og medicin. Selvom besøgene har været præget af smittekontrol og afstand, har Sedina og hendes familie oplevet omsorg og omtanke, der har varmet hjerterne i den vanskelige tid.

”Takket være maden vi har fået, sammen med det vi selv har dyrket, har vi ikke været sultne under pandemien,” smiler Sedina.

Selvom hele Bosnien lukkede ned i marts 2020, formåede Mission Uden Grænser at distribuere frøpakker og udstyr til at dyrke jorden til 200 familier i landet. I alt modtog 1254 familier hjælp til at dyrke en køkkenhave. Familierne, der får disse frøpakker, ville ikke have råd til at købe hverken frøpakker eller maden selv.

Udover den mad, vi leverer, giver frøene også familierne noget at arbejde på. Det giver en god følelse at se det, de har arbejdet på med deres egne hænder, begynde at spire. Dette motiverer og inspirerer dem til at fortsætte arbejdet.

Målet for alle familierne i fadderprogrammet er, at de skal kunne klare sig helt uden hjælp.

Er du blevet inspireret til at hjælpe en familie? Så er du velkommen til at klikke her. :-)
Det er fantastisk at kunne følge en familie på vej til at klare sig selv. Som fadder kan du gøre en stor forskel.

Knus fra Marte

 

Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen og føre statistik