fbpx

Chernihiv-regionen i Ukraine udholdt 37 dage med hård kamp og beskydning. Over 300 mennesker er dræbt og mere end 1.000 er såret. I byen Chernihiv og i de omkringliggende forstæder og landsbyer blev mange bygninger reduceret til murbrokker, og utallige mennesker led på grund af grusomheder, som mord, tortur, voldtægt og plyndring.

Mission Uden Grænser (MUG) besøgte området efter russiske tropper havde trukket sig tilbage – de forlod Chernihiv-regionen for at drage mod det østlige Ukraine. Vores første stop for at uddele nødhjælpspakker var i landsbyen Krasne.

Glæden ved en flaske olie

Vejen til landsbyen Krasne er fuld af nedbrændt militærudstyr og ødelagte civile biler. Russere beskød civile biler, da folk forsøgte at flygte fra området. Overalt er der tegn på ødelæggelse forårsaget af forfærdelige våben og raketter af alle typer.

I landsbyen så vi en masse ødelæggelser forårsaget af luftbomber: huse reduceret til bunker af murbrokker og traktorer totalt ødelagt. I 37 dage blev landsbyen voldsomt bombet. Utallige mennesker kunne ikke undslippe, da invasionen skete så pludseligt og uden varsel. I 37 dage levede folk i konstant frygt, velvidende at en raket eller granat kunne ramme deres hus når som helst. En kvinde fortæller, at hendes hus brændte ned på kun fem minutter. Nu bor hun hos sin nabo. Mange mennesker i landsbyen døde i løbet af disse 37 dage.

Befolkningen i Krasne er udmattede, men ikke knuste. De er bange for, at russerne kommer tilbage, men stoler på den ukrainske hær og tror på sejr. De fleste broer er brændt ned og vejene er fyldt med miner, så befolkningen har ikke mulighed for at anskaffe sig mad.

En MUG-medarbejder fortæller: “Folk her er så taknemmelige for, at MUG er kommet for at uddele mad. Deres taknemmelighed når dybt. Krigen har fået de fleste ukrainere til at føle, at de alle er én stor familie, og det kan vi tydeligt se og mærke i hinandens øjne.

Da vi gik, kunne jeg i bakspejlet se en ældre mand og hans barnebarn løbe hen imod os. Manden forklarede, at vi havde glemt at give ham flasken med solsikkeolie. Både hans og barnebarnets øjne var fulde af fortvivlelse. Jeg har aldrig før oplevet et menneske, blive så glad for at se en flaske olie.”

 

Mere end 300 indbyggere låst inde på et lille værelse

Næste stop var landsbyen Yahidne, hvor mere end 300 mennesker, inklusiv børn og ældre, blev lukket ind på et værelse i en måned af russiske tropper. På vej til Yahidne så vi flere nedskudte civile biler. Yahidne var under russisk besættelse, og dens tragiske historie er blevet spredt over sociale medier og nyheder for nylig. Landsbyen oplevede hård kamp, ​​med mange dræbte og masser af huse blev ødelagt. Da russiske tropper erobrede landsbyen, låste de omkring 370 landsbyboere ind i et lille rum. En gang om dagen lod soldater folk gå på toilettet. Pladsen var så trang, at nogle af mændene sov stående for at give plads til, at børn og ældre kunne ligge ned – det gjorde de ved at binde sig til væggen. Der var også små børn og babyer til stede. Omkring ti ældre mennesker døde i løbet af denne tid, fordi de ikke havde adgang til medicin, og det var svært at trække vejret på grund af mangel på frisk luft. I mellemtiden boede russiske soldater i folkets huse og efterlod dem ransaget. De stjal og ødelagde alt hvad de kunne, på deres vej. Det forlyder, at ti civile blev skudt og dræbt i landsbyen af ​​soldater.

En MUG-medarbejder, der besøgte Yahidne, fortæller: "Vi mødte en pige, der lider af kræft. Blot dagen før krigen brød ud, kom hun hjem efter en operation. Hun sagde: ‘De følgende 37 dage var jeg låst inde på et lille værelse med andre landsbyboere. Russerne brød ind i vores hus og røvede dem. De ydmygede og hånede ukrainere på alle mulige måder. De proklamerede, at de kom for at redde os fra fascister.' Folk i landsbyen har gennemlevet en forfærdelig tid. De er meget taknemmelige for hjælpen fra MUG, da de ikke har andre muligheder for at købe mad og andre fornødenheder. Hjælpen fra frivillige er uvurderlig her.

Krigen har bragt død, ødelæggelse og lidelse til denne landsby. Folks drømme blev stjålet, glæden ved barndom og forældreskab blev frarøvet dem. Der er så meget smerte her."

Efterladt som intet andet end murbrokker...

Dagen efter besøgte vi byen Chernihiv, som blev voldsomt bombet og beskudt i 37 dage. Den ukrainske hær forsvarede byen og lod ikke fjenden komme indenfor. Byen blev forfærdeligt ødelagt. Embedsmænd siger, at mere end 200 mennesker døde og flere hundrede blev såret. Nogle kvarterer blev ødelagt og er efterladt som intet andet end murbrokker. Mange af de mennesker, der overlevede, er flyttet til nabolandsbyerne.


MUG kom til Chernihiv med nødhjælpspakker med mad og hygiejneartiklerEn MUG-medarbejder fortæller: "Da vi delte maden og hygiejneartiklerne ud, vidnede vi om Kristus, lyttede til folk, krammede dem og græd med dem. Folk håber og beder til, at krigen ikke kommer tilbage hertil. De er taknemmelige for vores hjælp – den værdsættes højt her. Vi kunne ikke gøre meget under så kort et besøg, men vi er glade for, at vi i det mindste kunne gøre noget. Ukraine er i ubeskrivelig nød lige nu, og ukrainere vil aldrig glemme kærligheden og støtten fra mennesker fra andre lande." 


Vil du hjælpe krigens ofre?

For 180 kr. kan du give en nødhjælpspakke med madvarer og hygiejneartikler
Mobilepay 80703 "Ukraine"


Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen og føre statistik