fbpx

For nogle måneder siden ramte et russisk missil en bilvask i det vestlige Ukraine. Det kostede den ukrainske familiefar Dmytro livet. ”Det var bare en almindelig dag,” fortæller Dmytros 41-årige enke, Tetyana, som nu er alene med parrets fire børn i alderen fire til 16 år. 

"Dmytro var gået på arbejde i vaskehallen, og han ringede til mig for at tale om at købe grøntsager til at lave konserves på dåse. Det næste telefonopkald, jeg fik, var fra militærpolitiet. De fortalte mig, at et missil havde ramt vaskehallen.”

Det var dødelig ironi. For otte år siden var familien flygtet fra Lugansk-regionen i det østlige Ukraine for at undslippe den russiske hærs blodsudgydelser – og de havde ikke drømt om, at deres drøm om fred og frihed i den vestlige del af landet skulle blive knust på så grusom vis.

"Vi fandt husly og støtte her i det vestlige Ukraine. Hvis bare vi var flyttet til Polen som flygtninge i begyndelsen af ​​krigen, ville Dmytro stadig være i live. Disse tanker æder mig op, og jeg føler mig knust,” siger Tetyana ærligt. ”Min største frygt er nu, at russerne vil forsøge at angribe os igen fra Hvideruslands territorium, som er tæt herpå. Hvem vil beskytte mine børn? Hvem skal tage sig af min mor?” 

Finder trøst midt i fortvivlelsen

Siden familien flyttede vestpå, har den kæmpet med at få dagen og vejen til at hænge sammen. Dmytro var eneforsørger, og det kneb med at tjene penge nok til at skaffe familien ordentlige levevilkår. Derfor blev familien indrulleret i vores fadderskabsprogram for familier, hvor de fik materiel, følelsesmæssig og åndelig hjælp. Gennem flere år har de modtaget en af de titusinder af julepakker, som vi hvert år uddeler til nogle af Europas fattigste. Denne jul har familien mere end nogensinde brug for hjælp.

"Mission Uden Grænser har støttet os med blandt andet mad, medicin, hygiejneartikler, tøj, fodtøj og møbler. Selv i denne fortvivlelse finder jeg trøst i Guds nærhed. Når mit sind er uroligt, hviler mit hjerte i Guds barmhjertige nærhed,” siger Tetyana.

Rystende forhold i EU-land

Når julen nærmer sig, vil mange familier som Tetyanas have en tom stol ved bordet, da krigen, der dræbte Dmytro, fortsætter med at ødelægge Ukraine. Derfor har vii år et særligt fokus på Ukraine, når den uddeler 42.000 julepakker til fattige østeuropæere – 10.000 pakker går til familier i Ukraine. 

De resterende 32.000 uddeles til familier i Rumænien, Bulgarien, Moldova, Albanien og Bosnien-Hercegovina. I den forbindelse er Mission Uden Grænsers danske leder, Benjamin Harbo, netop vendt hjem efter en tur til Bulgarien. Og han er rystet over, hvor fattige vilkår nogle familier i dette EU-land lever under.

”Jeg hørte om familier, hvor børnene mange aftener går sultne i seng. Og en familie på ti personer, som boede i et hus med kun to værelser, men uden bad, toilet og indlagt vand. Når man på den måde lever på kanten af overlevelse, er julefejring en luksus, man end ikke har ressourcer til at drømme om. Derfor er vores julepakker noget, jeg personligt føler meget stærkt for,” pointerer han.Giv en julepakke med mad, julegodter og små gaver

Mobilepay 575255  Mrk. "Julepakke"
Skattefradrag? Angiv dit cpr-nr og adresse.

Læs mere her 

Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen og føre statistik