Moldova

Takket være vores generøse støttere har Mission Uden Grænser arbejdet i Moldova siden 1998.
Moldova har en lang tradition for vinproduktion, der går tusinder af år tilbage. Landet er også hjemsted for verdens største vinkælder, der strækker sig over 250 km og rummer to millioner flasker.

Takket være vores generøse støtter har Mission Uden Grænser arbejdet i Moldova siden 1998. Vi støtter i dag 545 familier i 12 lokalsamfund og hjælper dem med at udvikle deres potentiale og finde veje til selvforsørgelse.

Læs, hvordan vi hjælper nogle af de mest udsatte mennesker i Moldova.

En selvstændig republik

Moldova, der ligger mellem Ukraine og Rumænien, blev en selvstændig republik i 1991 efter Sovjetunionens sammenbrud. Landet stod dog dårligt rustet til at genopbygge sin økonomi og transformere samfundet. 

Under kommunismen var Moldova afhængig af eksport af landbrugsvarer til Sovjetunionen og modtog til gengæld subsidieret energi. Da denne økonomiske struktur kollapsede, oplevede Moldova et større økonomisk fald end nogen anden tidligere sovjetrepublik.

I dag er politik, medier og den offentlige opinion dybt splittet mellem pro-russiske og pro-vestlige fraktioner.

Mission Uden Grænser begynder arbejdet i Moldova

Mission Uden Grænser startede sit arbejde i Moldova i 1998 som svar på de akutte behov hos børn, der levede under forfærdelige forhold på statsdrevne børnehjem. Under navnet Child Rescue International ydede vi hjælp i form af mad, tøj og hygiejneartikler samt meget tiltrængt følelsesmæssig og åndelig støtte. 

I 2000 var Mission Uden Grænser til stede på over 65 institutioner og hjalp omkring 13.000 børn og unge. Børnene deltog i vores sommerlejre, korrespondancekurser og nød godt af regelmæssige besøg fra vores medarbejdere og frivillige. Vi forbedrede også leveforholdene på institutionerne ved at renovere badeværelser og kantiner. 

Den åndelige fattigdom og sult i Moldova var markant på dette tidspunkt. Efter 70 år med kommunisme og ateistisk propaganda havde mennesker meget lidt viden om den kristne tro, men udviste stor interesse for kristendommen.

Styrkelse af kirker og lokalsamfund

Omkring år 2000 begyndte børnehjem i Moldova gradvist at blive lukket, da regeringen bevægede sig mod en afvikling af institutionssystemet. Mission Uden Grænser rettede herefter sit fokus mod familier, der lever i fattigdom, og i 2005 lancerede vi vores fadderskabsprogram i Moldova. 

Vi begyndte også at udvikle erhvervsprojekter og tilbyde stipendier til børn, der afsluttede deres tid på børnehjem, samt til unge fra fattige familier, der ønskede at uddanne sig. I denne periode styrkede vi vores samarbejde med lokale kirker ved at støtte deres initiativer som suppekøkkener og klubber for børn.

I 2012 lancerede vi vores fadderskabsprogram for at give regelmæssig materiel, følelsesmæssig og uddannelsesmæssig støtte til børn i sårbare lokalsamfund. Ved at bidrage til en bedre fremtid hjælper vi også med at forebygge menneskehandel blandt udsatte unge. 

I 2014 introducerede vi Street Mercy-programmet i Chisinau, som tilbyder varme måltider og hjælp til hjemløse mennesker.

Læs, hvordan Street Mercy skaber forandring i Chisinau.

Fattigdom i Moldova

Moldova er fortsat et af Europas fattigste lande, kun overgået af Ukraine. Landet er hårdt ramt af korruption, arbejdsløshed og lave lønninger. Fattigdommen er især koncentreret i landområder, hvor familier med tre eller flere børn er mest sårbare over for nød og afsavn. 

Da Moldova er stærkt afhængig af handel med Rusland, har handelsrestriktioner og inflation som følge af krigen forværret fattigdommen, særligt i landområderne.

I dag lever 31% af moldoverne under fattigdomsgrænsen.

Energiregninger sluger op til 70% af folks indkomst, hvilket efterlader meget lidt til andre fornødenheder. Inflation har mere end fordoblet fødevarepriserne, og den forventede levealder i Moldova er blot 71 år – blandt de laveste i Europa.

Migration og sociale problemer i Moldova

Mangel på økonomiske muligheder betyder, at omkring en million moldovere arbejder sæsonbaseret i udlandet. Over en fjerdedel af landets BNP kommer fra penge, der sendes hjem af disse arbejdere.

Som en konsekvens af migration lider 21% af alle børn i Moldova under "forældrefravær," hvor en eller begge forældre bor i udlandet.

Disse børn bliver ofte passet af bedsteforældre eller andre slægtninge, men mange kæmper med følelser af svigt og savner deres forældres vejledning og følelsesmæssige støtte. Vores regelmæssige støtte hjælper børn i denne situation med at finde stabilitet og håb. 

Moldova har også verdens næsthøjeste alkoholforbrug, kun overgået af Hviderusland. Vold i hjemmet er et dybt rodfæstet problem, og 7 ud af 10 kvinder i landområder (6 ud af 10 i byområder) har oplevet en eller anden form for overgreb fra en partner. Mission Uden Grænsers medarbejdere og frivillige er opmærksomme på disse udfordringer og er erfarne i at tilbyde vejledning og støtte til de berørte børn og familier.