Vores suppekøkken leverer mere end et måltid
En ældre enke, fordrevet under Bosnienkrigen, finder støtte og fællesskab gennem vores arbejde i Glamoc.4. november 2024
Suppekøkkenet i Glamoc er ikke blot et sted for et varmt måltid. Det er et tilflugtssted for ældre, der kæmper med ensomhed og de langvarige konsekvenser af krigen.
Her mødes mennesker, deler livshistorier og genfinder troen på, at livet kan være meningsfuldt, selv i en udfordrende tid.
Ar på sjælen fra Bosnienkrigen
"Plagerne er svære, når man er alene og syg. Nætterne er bitre, og det føles, som om de aldrig slutter." Vasilija på 84 år, bor alene i Glamoc, et af de fattigste områder i Bosnien-Hercegovina.
Med afspærrede minefelter og sønderskudte bygninger bærer Glamoc stadig krigens ar, og mange af indbyggerne lever med dybe traumer og store tab.
Vasilija selv levede engang et tilfreds liv i en nærliggende landsby med sin mand og deres to sønner. Men så kom krigen. Deres hjem blev brændt ned, og familien blev flygtninge. Kort efter mistede Vasilija sin mand.
Under Bosnienkrigen fra 1992 til 1995 blev 100.000 mennesker dræbt, og mere end 2 millioner blev fordrevet fra deres hjem.
En livline for de ældre
Et suppekøkken drevet af Mission Uden Grænser har været en livline for Vasilija og mange andre. Her får ældre, der lever i fattigdom, daglige varme måltider og fællesskab.
Nu hvor Vasilija ikke længere kan forlade sit hjem, bringer vores koordinator, Blazenko, regelmæssigt mad- og hygiejnepakker direkte til hendes dør.
Vasilija fortæller: "Jeg er glad, når Blazenko besøger mig og vi taler sammen. I er som en gave fra himlen."
Et sted, hvor alle etniciteter er velkomne
Mere end tre årtier efter den bosniske krig er landet stadig dybt splittet langs etniske linjer. Ved vores suppekøkken i Glamoc mødes mennesker med Bosniak-, Serb- og Kroatisk baggrund for at spise sammen, spille skak og dele deres udfordringer og håb.
"Vi har altid forsøgt at gøre suppekøkkenet til et sted, hvor man ikke kun får et måltid, men meget mere end det. Indtil videre har vi arrangeret strikkeworkshops og opmuntret hinanden" fortæller Blazenko.
Et dybt splittet land
Dalibor Kojic, landsleder for Mission Uden Grænser i Bosnien-Hercegovina, fortæller: "Selvom selve krigen er stoppet, er der stadig ingen reel fred og forsoning for mange mennesker.
Landet er beboet af mange mennesker, der er blevet såret af andre, og mange af dem er ikke i stand til at bearbejde det på en konstruktiv måde, så de kan opleve heling. Selv efter så mange år taler vi stadig om noget, der skete 'før' eller 'efter krigen', og vi har 'vores side' og 'deres side' af byerne.
Det opmuntrer mig at se, at vores suppekøkken i Glamoc skaber en vidunderlig følelse af fællesskab uden splittelse. Udsatte mennesker, der deler fælles udfordringer, har mere tilfælles end dem, der deler nationalitet eller politiske holdninger. De er en stærk stemme af håb for fremtidige generationer og et eksempel på, at enhed i mangfoldighed er muligt."
Støt vores suppekøkkener i dag.